logo Multitronic Oy
Korsholmanpuistikko 38
65100 Vaasa
Web: www.multitronic.fi
Puhelin: 06 - 319 77 00
Sähköposti: info@multitronic.fi

Kiintolevyt ja SSD-levyt

HDD vs SSD? Mitä valita vuonna 2020.

Nykyään, kun etsit uutta kannettavaa tai pöytäkonetta näet, että joissain on SSD ja toisissa HDD. Sekä SSD että HDD tekevät saman asian tietokoneellesi: käynnistävät käyttöjärjestelmän ja tallentavat paikalliset tiedostot ja sovellukset. Tässä käymme tärkeimpiä eroja läpi ja yritämme ehdottaa sinulle parasta sopivuutta. Tärkeimmät erot ovat nopeus, tallennustila, kestävyys ja tietenkin hinta.

image

Kestävyys

Kiintolevy koostuu liikkuvista osista - levyistä ja periaatteessa muistuttaa vanhoja levysoittimia. Tästä syystä sinun tulisi olla erittäin varovainen liikuttaessa käytössä olevaa kiintolevyä.Jokainen pudotus voi olla kohtalokas. SSD: llä sen sijaan ei ole liikkuvia osia ja niiden flash-muisti on kiinnitettynä asemaan. Siksi voit nähdä monien tuotemerkkien mainitsevat, että niiden SSD-laitteet ovat iskunkestäviä ja ne kykenevät helposti selviämään pudotuksista maahan.

Nopeus

Tässä SSD on huomattavasti tehokkaampi verrattuna kiintolevyyn. Kiintolevyllä tarvitaan enemmän aikaa jotta se todella nopeutuu ja ei silti voi päästä samoille nopeuksille kuin SSD. Tyypillinen SSD lataa käyttöjärjestelmän sekunneissa, kun taas kiintolevyllä kestää noin minuutti. Käyttöjärjestelmän lataaminen ei ole ainoa asia, ajattele tiedostojen siirtoa tai sovelluksien latausta. SSD tekee myös ne paljon nopeammin.

Varastokapasiteetti

SSD-laitteet ovat edelleen melko uusia tallennuslaitteita, joten valmistajat ovat vielä jäljessä suuren tallennuskapasiteetin kehityksessä. Vaikka SSD-yksiköt löytyvät 4TB: n tallennustilasta, ne ovat edelleen erittäin harvinaisia ja niitä ei ole saatavana kaikilta valmistajilta. Kun taas kiintolevyistä voit helposti löytää 4TB tai jopa 12TB yhdellä asemalla. Mitä enemmän tallennustilaa sinulla on, sitä enemmän tiedostoja voit tallentaa tietokoneellesi.

Johtopäätös

Kaikki riippuu siitä, mistä eniten välität. Jos pidät suurista siirtonopeuksista, et tallenna paikallisesti paljon tiedostoja ja sinulla on vähän suurempi budjetti, SSD on täydellinen valinta. Jos sinun on tallennettava paljon multimediaa, etkä välitä nopeudesta, kiintolevy on vaihtoehto sinulle. On kuitenkin yksi ylimääräinen vaihtoehto. Voit ostaa edullisen SSD-muistin, jolla on pienempi tallennuskapasiteetti lataamaan käyttöjärjestelmäsi ja käyttää kiintolevyä median tallennukseen.