logo Multitronic Oy
Korsholmsesplanaden 38
65100 Vasa
Web: www.multitronic.fi
Telefon: 06 - 319 77 00
E-post: info@multitronic.fi

Hårddiskar och SSD

HDD eller SSD? Vad man ska välja år 2020.

Idag, när du letar efter en ny bärbar dator eller bordsmaskin, ser du ofta att vissa har en SSD medan andra har en hårddisk. Både SSD och HDD gör samma jobb på din dator: startar operativsystemet, lagrar dina lokala filer och applikationer. Här kommer vi att gå igenom de viktigaste skillnaderna och försöka föreslå den som passar dig bättre. De viktigaste skillnaderna är hastighet, lagringskapacitet, hållbarhet och pris.

image

Hållbarhet

En hårddisk består av rörliga delar - skivor och kan bokstavligen påminna om en gammal skivspelare. Därför borde du vara mycket försiktig med att flytta en hårddisk som är igång. Varje gång du tappar den kan vara den sista. SSD har däremot inga rörliga delar utan har kretskort med flashlagring. Det är därför du kan se att många märken nämner att deras SSD-material är stötsäker och kan enkelt hantera att tappas på marken.

Hastighet

Det är här SSD är fenomenal jämfört med en hårddisk. Det tar längre tid för en hårddisk att hantera data, och den kan fortfarande inte utföra samma hastigheter som en SSD. En typisk SSD laddar ett operativsystem på några sekunder, medan hårddisken tar ungefär en minut. Att ladda operativsystemet är inte det enda, tänk på filöverföring eller applikationer. Det här gör också SSD:n mycket snabbare.

Lagringskapacitet

SSD är fortfarande en ganska ny typ av lagring. Därför ligger tillverkarna fortfarande efter i utvecklingen av stor lagringskapacitet. Även om du kan hitta SSD med 4TB utrymme, är de fortfarande mycket sällsynta och inte tillgängliga från alla tillverkare. När det gäller en hårddisk, kan du enkelt hitta en med 4TB eller upp till 12TB i en enda enhet. Ju mer lagring du har, ju fler filer kan du lagra på din dator.

Slutsats

Allt beror på vad som passar dig bäst. Om du gillar höga hastigheter, inte lagrar många filer lokalt och har lite extra budget, då är SSD ditt perfekta val. Om du behöver spara mycket multimedia och inte bryr dig om hastigheten, välj då en hårddisk. Det finns dock ett extra alternativ. Du kan köpa en billig SSD med mindre lagringskapacitet för att ladda ditt operativsystem och använda hårddisken för dina media.